Hoe organiseer je een 21 diner? 

Je ziet het waarschijnlijk steeds vaker voorkomen om je heen; 21 diners. Een diner met een groep vrienden en vriendinnen met een lekker diner, cadeautjes en gezelligheid. Klinkt super leuk toch? Maar wat komt er allemaal bij kijken en hoe organiseer jij het perfecte diner voor je 21e verjaardag? In dit blog nemen we je mee in de voorbereidingen van jouw ultieme 21 diner.  

Het diner

Laten we maar beginnen met waar het allemaal om draait – en nee, niet de cadeaus – het diner! Voordat de menukaart opgesteld kan worden, moet er nagedacht worden over wat jij en je vrienden gaan eten. Een diner bestaat vaak uit een amuse, voorgerecht, soep, tussengerecht, hoofdgerecht en natuurlijk het toetje. Hier kan je natuurlijk je eigen draai aangeven en invullen zoals je zelf wilt, want het is tenslotte jouw verjaardag! Vraag voordat je het menu gaat samenstellen aan de mensen die zijn uitgenodigd of ze bepaalde ingrediënten echt niet lusten of allergieën en/of intoleranties hebben. Zo voorkom je dat niet iedereen mee kan genieten van jouw heerlijk samengestelde menu. Een diner duurt vaak een hele avond waardoor de gerechten verspreid geserveerd worden, maar houdt rekening met de grootte van de porties. Het zou namelijk zonde zijn als niet iedereen van jouw heerlijke toetje kan genieten. Houd er ook rekening mee dat een diner best wat tijd nodig heeft om te bereiden, dus wanneer er al wat voorbereidingen de dag van tevoren getroffen kunnen worden is dit heel handig.

Inspiratie

Amuse: een amuse is bedoeld om de honger aan te wakkeren en kan bijvoorbeeld een hartige bonbon zijn. 
Voorgerecht: het is een klassieker, maar toch vaak erg geliefd bij iedereen: carpaccio. 
Soep: Kies een niet al te zware soep en een die bij iedereen in de smaak zal vallen zoals courgette of tomatensoep.
Tussengerecht: Een tussengerecht zoals een Spoom zorgt ervoor dat de smaakpapillen geneutraliseerd worden en iedereen klaar is voor het overheerlijke hoofdgerecht.
Hoofdgerecht: Een pasta (bij voorkeur jouw lievelings) valt vaak in de smaak. 
Toetje: Dit kan gaan van ijs met een brownie, naar een stuk taart, zo gek je het zelf maar wil maken.

De aankleding

Vaak hebben 21 diners een thema dat door iedereen zelf gekozen kan worden. Dit kan gebaseerd zijn op kleuren, zoals wit met goud of gebaseerd op je lievelingsfilm. Zo ziet jouw hele diner er hetzelfde uit en staat dat natuurlijk ontzettend mooi op alle Instagram foto’s! Wanneer je het thema duidelijk hebt is het tijd voor de aankleding:

Ten eerste is het belangrijk om voor iedereen een uitnodiging te maken, hierop vermeld je natuurlijk de datum, tijd en locatie maar in dit geval dus ook het thema. Geef op de uitnodiging al een sfeer van het thema, zodat iedereen het thema begrijpt. Deze uitnodiging kan je online als afbeelding versturen naar je vrienden of je laat deze afdrukken om ze op de post te doen. 

Nu je de stijl van de uitnodiging hebt gemaakt, kun je deze ook gebruiken voor de menukaart. Zo ziet iedereen wat er gegeten gaat worden, maar geef natuurlijk nog niet alle details weg, zo blijft het toch nog een beetje een verrassing. Deze uitnodiging kan je op de gedekte tafel leggen als extra decoratie.

Wanneer je veel vrienden hebt uitgenodigd, vind je het misschien fijn om een tafelindeling te maken, zodat mensen die elkaar kennen naast elkaar kunnen zitten of juist niet. In dat geval kunnen ook nu weer in dezelfde stijl naamkaartjes gemaakt worden. 

TIP: gebruik de website canva om gratis designs te maken!

Ook de aankleding van de tafel kan ervoor zorgen dat het thema helemaal terugkomt. Denk hierbij aan een tafelkleed, bloemetjes, placemats, ballonnen en slingers in het thema. 

Een 21 diner vereist wel wat voorbereiding, maar je kan het zo simpel of gek maken als je zelf wilt. Het is tenslotte jouw verjaardag en belangrijk dat het past bij hoe jij bent en wat jij wilt! En het belangrijkste: enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *