Koken met restjes: verminder voedselverspilling door het maken van lekkere gerechten!

Een onderwerp waar we niet meer omheen kunnen: voedselverspilling. Het verspillen van voedsel heeft naast dat het zonde is ook gevolgen op het milieu en de economie. Gelukkig zijn er verschillende dingen die we daar aan kunnen doen! Een leuke en creatieve manier om dit te doen is om met overgebleven ingrediënten nieuwe recepten te maken. In dit blog deze we tips om jouw voedselverspilling te verminderen en tips voor heerlijke recepten die je met deze restjes kan maken. Zo draag je bij aan een duurzame wereld en geniet je tegelijkertijd van een smakelijke maaltijd. 

Tip 1: Het bewaren van je restjes

De eerste stap is natuurlijk het goed bewaren van je restjes voedsel. Bewaar dit zo veel mogelijk in afgesloten bakjes en/of zakjes in de koelkast of vriezer. Om te onthouden welke ingrediënten waarin zitten en hoelang deze ongeveer goed zijn, kan je de bakjes en zakjes labelen. 

Tip 2: Maak een inventaris

Voordat je een recept kan gaan maken is het belangrijk om eerst te inventariseren welke restjes je allemaal in huis hebt. Op basis van de inventaris kan je namelijk aan de slag gaan met recepten bedenken of op internet gaan zoeken naar geschikte recepten. 

Receptideeën: 

Restjes pasta

Voor dit recept heb je verschillende groenten nodig, met daarbij overgebleven vlees of vleesvervangers en overgebleven pasta. Voeg hierbij wat olijfolie, kruiden en eventueel wat geraspte kaas aan toe en je hebt zo een heerlijke pasta op tafel staan met restjes. 

Restjessoep

Net als bij de pasta heb je voor dit recept verschillende groenten nodig, zoals wortel, prei of selderij. Ook bij deze soep kan je overgebleven vlees, kip of vleesvervangers toevoegen. Voeg hier wat bouillon en kruiden aan toe en je hebt zo een heerlijke soep op tafel staan zonder hiervoor iets in huis te halen.

Restjes bouillon

Om de vorige soep te maken kan je ook de bouillon maken van restjes eten. Ook hiervoor heb je verschillende overgebleven groenten nodig, zoals wortel, uit en selderij. Voeg hier water aan toe met peper en zout en eventueel wat kruiden. Bak de overgebleven groenten tot ze licht bruin zijn en voeg hier het water aan toe en breng aan de kook. Wanneer je de groenten en kruiden eruit zeeft heb je een heerlijke bouillon. Deze kan je ook weer bewaren in de koelkast of in de vriezer voor later. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *